Title Image
Начало  /  Uncategorized   /  Вълна – как да се грижим за нея

В началото на сезона се спираме на точни обяснения относно естествените материи.

Бихме желали да Ви запознаем със спецификата на някои влакна, за да бъдете информирани.
ВЪЛНА
Колкото по-голям процент вълна има във Вашата дреха, толкова повече основното ѝ качество да отделя влакна се засилва. Ако желаете Вашата дреха да не отделя влакна (някои определяни като топчета, които изискват пилинг), то тогава не избирайте дрехи с висок процент вълна. Има много материи имитиращи вълна при палта, пуловери и т.н., които не стават на топчета заради високия примес с други влакна.
Колкото повече ВЪЛНА влакно има във Вашата дреха, толкова повече се отделят ЕСТЕСТВЕНИТЕ ЗА ВЛАКНОТО топчета.
Вълната е текстилно влакно и е ценна суровина в текстилната промишленост от хилядолетия. Нейната цена се променя постоянно спрямо промените на пазара, така като това се наблюдава при повечето суровини (напр. хартия, злато, акции и т.н.). За това и се смята, че покупката на вълна е инвестиция.
Некомпетентните описания от рода на 100% вълна или кашмир трябва внимателно да се проверяват. Кашмирът е една от най-луксозните и скъпи, естествени материи. Кашмирената вълна се добива от козината на кашмирските кози или по-точно, от долният слой козина. Тази изключителна порода кози, обитава високите части на планините в Китай и Монголия. Не всяка материя напомняща гладка вълна е кашмир и много често е грешно описвана от български производители, които не познават спецификата на материите. За да е определена като кашмир материята трябва да отговаря на всички тези изисквания за състав и произход.
На пазара вече има много гладки материи имитиращи кашмир, които са устойчиви, но не съдържат вълна и са с по-достъпна цена.
Вълнените влакна могат да се добият от овце, зайци, лама, вигуна, алпака и др. Суровите вълнени влакна се почистват и предат, от което се получава вълнената нишка. С нея се плетат дрехи или се произвеждат вълнени платове.
Интересен факт е, че може да носите вълна както в най-студените дни, така и при температури над 25 градуса. Вълната поддържа хладината през лятото, а през зимата запазва топлината. Регулирането на температурата е основно нейно качество. Друго основно свойство на вълната е, че е водоустойчива. Всяко вълненото влакно е обгърнато от водоустойчив външен слой. Докато сърцевината на влакното абсорбира до една трета от собственото си тегло във влага преди да се намокри, то твърдият външен слой действа като допълнителна защита срещу външната влага. Така вълната не поема вода, но влажността се абсорбира, а всичко това подпомага термичната регулация. Вълната държи външната влага далеч от кожата, предотвратява изпотяването и поддържа температурата на тялото в нормални граници.
Бъдете запознати и информирани. Незадълбочените потребители могат да определят вълнена дреха като “некачествена” поради ЕСТЕСТВЕНАТА ФУНКЦИЯ отделяне на влакна (топчета), а за други ценители това определя високия процент естествен състав.
Бъдете информирани и носете Вашите дрехи с удоволствие.
Ето и няколко идеи за пилинг на вълнени дрехи. Не забравяйте, че те се завалват на местата, които се допират до чанта или има по-често триене. Топченцата обикновено се появяват в областите на дрехи, спално бельо и тапицерии на мебели, които получават най-голямо триене всеки ден. Например ако носите дамска чанта е възможно при триенето да се появят топченца на рамото, където се търка дръжката на чантата. Често се появяват топчета под мишниците, от вътрешната страна на панталоните, както и на задните части.
Пилинг машинки – най-лесния и бърз метод
Самобръсначката за еднократна употреба също може да помогне да премахнете малките възелчета. Избягвайте самобръсначките, които имат ленти за влага, защото може да се образуват още топчета. Друг вариант е да използвате най-обикновено бръснарско ножче. Внимавайте в зоните на шевовете, копчета и ципове, защото можете да срежете плата.
Премахване на топчета по дрехите със самобръсначка.
Пемзата също може да е полезна. Достатъчно е нежно и внимателно да потъркате проблемната зона. Използвайте велкро лента, за да вземете отделените власинки.
Използвайте гребен с фини зъби, какъвто се използва най-често от мъжете. Придърпайте опънатата тъкан и внимателно изстържете топчетата като внимавате да не повредите целостта. Има и специални разработени гребени с по-фини зъби.
Използвайте редовно четка с ролка против власинки, която им пречи да се натрупват и да образуват по-големи топчета.

Няма коментари

Leave a comment